Waktu pembelajaran BI ditingkat 70 peratus mulai 2012

Julai 11, 2009 at 1:54 pm | Dikirim dalam Uncategorized | Tinggalkan komen

Waktu pembelajaran BI ditingkat 70 peratus mulai 2012
KUALA LUMPUR: Waktu pembelajaran Bahasa Inggeris di sekolah akan ditambah menjadi 70 peratus mulai 2012 dalam usaha memperkasakan penggunaan bahasa itu di kalangan pelajar, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata, pada masa ini, waktu pembelajaran Bahasa Inggeris di sekolah hanya dapat ditambah sebanyak 14 peratus kerana tempoh keseluruhan pengajaran bahasa itu yang sedia ada hanya boleh menampung masa setakat itu saja.

Muhyiddin berkata, apabila waktu pembelajaran subjek itu ditingkatkan, kurikulum bahasa Inggeris antara lain akan menambah komponen baru dalam pengajaran tata bahasa dan elemen kesusasteraan.

 

Selain itu, pemilihan guru yang terlatih juga akan ditimbangkan begitu juga penggunaan buku teks Bahasa Inggeris dan pengisian penggunaan makmal Bahasa Inggeris akan diperincikan, katanya pada sidang media selepas melancarkan program 1Malaysia bagi Kementerian Pelajaran di Taman Tasik Titiwangsa di sini.

“Atas dasar itu, kita mahu pembelajaran bahasa Inggeris, selain bahasa kebangsaan di sekolah kebangsaan, menjadi pembelajaran yang utama,” katanya.

Selain itu, beliau berkata, kerajaan juga akan mengambil langkah bagi memperbanyakkan lagi perbendaharaan kata Bahasa Melayu selain istilah untuk Sains, Teknologi dan Matematik.

Menurutnya, perkara itu akan dilaksanakan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) serta Institut Terjemahan Negara Malaysia dan sejumlah peruntukan disediakan untuk tujuan itu.

Ketika ditanya mengenai blog bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, yang menunjukkan 80 peratus daripada 26,000 pengunjung blog yang mengambil bahagian dalam undian membantah pemansuhan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI), Muhyiddin berkata, keputusan kerajaan mengenainya adalah muktamad dan ia dibuat selepas bukti “sampel” diambil dari seluruh negara.

“Memang di negara ini kita mempunyai kumpulan yang memberi pandangan yang berbeza-beza…kita hormati pandangan mereka. Tapi yang penting, keputusan sudah pun dibuat,” katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Muhyiddin berkata, program 1Malaysia Kementerian Pelajaran bertujuan memberi pemahaman secara menyeluruh mengenai program itu di seluruh negara.

“Saya mahu pelajar sekolah bukan sekadar memahami tapi juga menghayati betapa pentingnya semangat perpaduan yang erat bersama bangsa dan kaum yang ada di negara kita,” katanya.

Muhyiddin berkata, konsep perpaduan 1Malaysia itu akan memberi penekanan secara lebih kepada program yang diatur dalam bentuk kokurikulum.

Menurutnya melalui kepelbagaian budaya, semangat kerjasama dapat ditingkatkan dan boleh menimbulkan kefahaman antara satu satu-satu individu dengan yang lain.

“Diharapkan perpaduan dapat menjadi pegangan anak-anak sejak di bangku sekolah lagi,” katanya. – Bernama

Tinggalkan Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: