Sambutan Hari Guru ke-54

Mei 19, 2009 at 4:39 am | Dikirim dalam Uncategorized | Tinggalkan komen

copy dari Blog Khairy
 
khairy

Sempena Hari Guru yang ke-54 pada hari ini, wajarlah kita merenung sejenak jasa lebih 300 ribu orang guru yang dipertanggungjawab untuk mendidik anak muda kita. Peranan golongan ini teramat besar dalam menentukan masa hadapan Malaysia; selain menyampaikan ilmu, merekalah yang menjadi antara ejen pembentukan sifat individu muda ibarat tangan yang mencorakkan kain putih.

Mengimbas sejarah, golongan pendidik ini jugalah yang mengetuai perjuangan kemerdekaan di peringkat akar umbi. Dengan status mereka yang dipandang tinggi oleh masyarakat, para guru pada waktu itu dapat meyakinkan bangsa tentang hak mereka ke atas tanah bertuah ini, sekaligus menggerakkan gelombang menuntut kemerdekaan dari peringkat bawah sampailah ke atas. Malah, pemimpin ulung negara seperti Tun
Ghafar Baba pernah menjadi Setiausaha Persatuan Guru sewaktu negara kita masih di tangan penjajah.

Namun, realiti hari ini menampakkan profesion guru tidak dimuliakan dan rata-ratanya, kerjaya tersebut tidak lagi dilihat sebagai suatu pilihan utama. Demi kepentingan negara, adalah amat perlu supaya pihak Kerajaan berusaha memartabatkan profesion perguruan supaya dapat menarik kembali minat graduan yang terbaik untuk menjadi guru.

Justeru, langkah Kementerian Pelajaran dalam Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP 2006-2010) untuk menaikkan gaji dan elaun guru serta meningkatkan mutu latihan guru amat berkesesuaian dan perlu dipertingkat lagi.

Dalam pada kita mengejar kemajuan dan pembangunan fizikal pada alaf ke-21 ini, jangan kita lupa jasa dan peranan golongan mulia ini. Tanpa pengorbanan mereka, tidak mungkin Malaysia mampu menikmati kemajuan pesat selama ini, inikan pula melangkau jauh ke hadapan.

Selamat Hari Guru

Tinggalkan Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: