Kampus: Magic LUCT

Mei 15, 2009 at 12:15 pm | Dikirim dalam Uncategorized | Tinggalkan komen

Oleh Norliza Abdullah
lizz@bharian.com.my
Sistem pendidikan Malaysia mampu penuhi keperluan global

MAGIC diilhamkan Presiden Limkokwing University Creative Technology (LUCT), Prof Emeritus Tan Sri Lim Kok Wing memberi gambaran mengenai pengalaman pelajar daripada lebih 150 negara mengenai sistem pendidikan ditawarkan di Malaysia yang berdaya saing dan mampu memenuhi keperluan pasaran global.

Buku tulisan anak perempuan beliau, Tiffanne Marie Lim itu turut menzahirkan pandangan serta pengalaman pertama lebih 100 pelajar antarabangsa LUCT yang berada di semua kampus cawangannya mengenai pentingnya pendidikan berkualiti dalam melahirkan graduan yang memiliki nilai pasaran tinggi.

 

Pengalaman itu memberi dorongan serta motivasi generasi muda supaya tekun menelaah pelajaran, selain menyuntik semangat pelajar sekolah memilih program sesuai dengan minat dan kelayakan.

Bagi pelajar Ijazah Sarjana Muda Seni Filem Digital dan Televisyen, Mark Alejandro, berkata dia kagum dengan kemudahan ditawarkan kerana teknologi disediakan membolehkannya mengikuti program dengan sempurna.

Dia yang berasal dari Norway, berkata pendedahan industri ditawarkan menerusi latihan amali memberikannya peluang mendalami pengetahuan sebaik mungkin, selain diberi kebebasan mengembangkan kreativiti.

Kaedah pengajaran berkesan dilengkapi teknologi canggih memberi peluang pelajar menghasilkan yang terbaik, sekali gus menyediakan graduan keperluan asas sebelum memasuki dunia pekerjaan.

“Pengalaman serta perkongsian dengan rakan daripada negara luar menambah pengetahuan, selain berkongsi pendapat dalam meningkatkan kefahaman mengenai budaya masing-masing,” katanya.

Magic diterbitkan berdasarkan perkongsian pengalaman antara Tiffanne dan pelajarnya itu adalah antara usaha memotivasikan generasi muda menimba pengetahuan, selain mengembangkannya dalam pelbagai saluran untuk dikongsi bersama.

Produk dan perkhidmatan berkualiti ditawarkan serta disokong promosi berterusan membantu meningkatkan pencapaian, selain memberi keyakinan kepada umum mengenai pentingnya pendidikan yang menjadi pemangkin kepada kesejahteraan.

Bagi Carmen Wesh, pelajar Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Pentadbiran, berkata pengalaman belajar di LUCT begitu berharga. Perkongsian maklumat dengan pelajar antarabangsa memberinya peluang mendalami struktur pengurusan sesebuah organisasi.

Malah dia yang berasal dari Jerman, berkata kekayaan seni dan budaya masyarakat setempat memberi peluang kepadanya belajar dan mendalami budaya masyarakat penduduk tempatan.

“Saya memilih LUCT kerana yakin kualiti ditawarkan bertaraf dunia dengan kemudahan pembelajaran canggih, selain memberi peluang mempelajari ilmu pengurusan perniagaan.

“Suasana pembelajaran yang kondusif serta kos sara hidup sederhana tidak membebankan, selain persekitaran globalnya membolehkan dia belajar banyak perkara daripada pelajar pelbagai negara seperti Afrika Selatan, Asia Barat, China, India dan Indonesia,” katanya.

Tinggalkan Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: