Iran iktiraf program pembelajaran di Unisel

Mei 15, 2009 at 12:17 pm | Dikirim dalam Uncategorized | Tinggalkan komen

Oleh Basir Zahrom
basir@bharian.com.my
UNIVERSITI Industri Selangor (Unisel) dijangka menerima pertambahan pelajar dari Iran selepas negara itu mengiktiraf program ditawarkan universiti berkenaan.

Jaminan itu diberi Pengarah Hal Ehwal Pelajar Iran bagi Rantau Pasifik Selatan, Dr Vahid Alli menerusi penyerahan surat pengiktirafan kepada Naib Canselor Unisel, Datuk Dr Rosti Saruwono, di Shah Alam, baru-baru ini.

Hadir sama, Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Selangor, Dr Halimah Ali.

 

Vahid, berkata setakat ini 22 institusi pengajian tinggi (IPT) di Malaysia diiktiraf kerajaan Iran sebagai pilihan pelajarnya melanjutkan pengajian peringkat ijazah dan pascaijazah.

“Kami juga mengiktiraf semua 87 program yang ditawarkan Unisel dan pelajar kami mempunyai pilihan memilih kursus ditawarkan universiti itu.

“Saya mempelawa Unisel ke Iran bagi mengadakan kerjasama dengan beberapa universiti, selain pertukaran tenaga akademik, pelajar dan penyelidikan sempena promosi pendidikan negaranya pada Jun atau Julai depan.

“Iran kini menggalakkan rakyatnya menuntut ilmu tanpa mengira tempat dan negara termasuk Amerika Syarikat, United Kingdom, Australia dan Malaysia.” katanya.

Dalam ucapannya, Rosti, berkata beliau mengalu-alukan pengiktirafan dan penghargaan kerajaan Iran serta berharap kerjasama itu akan mengeratkan lagi hubungan kedua-dua negara.

Beliau berkata, Unisel akan meningkatkan kegiatan promosi ke Iran serta menjalin kerjasama dengan beberapa IPT di sana dalam usaha mengukuhkan hubungan yang memberi manfaat warga Unisel.

Tinggalkan Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: