Kekurangan, pencapaian pendidikan negara dinilai

Mei 6, 2009 at 11:44 am | Dikirim dalam Uncategorized | Tinggalkan komen

 

Oleh Saufi Hamzah
sofeeham@bharian.com.my

MUHYIDDIN bersalam dengan warga Kementerian Pelajaran selepas menyampaikan amanat pada perhimpunan bulanan kementerian itu di Putrajaya, semalam.

Kerajaan guna khidmat pakar untuk perbaiki kelemahan

PUTRAJAYA: Kerajaan akan mendapatkan khidmat pakar dalam dan luar negara bagi menilai dan mengkaji tahap pencapaian sistem pendidikan negara, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata kajian dan penilaian itu bagi menentukan sama ada sistem pendidikan negara sudah menuju matlamat sebenar atau masih ada kekurangan yang perlu diatasi.

 

“Kita tidak boleh kompromi terhadap kualiti pendidikan demi anak kita dan masa depan negara. Kita nak lihat sejauh mana kita sudah berjaya dan langkah tambahan untuk membangunkan negara.

“Sejauh mana tahap pendidikan kita setakat ini. Jika ada kelemahan, kita akan kenal pasti sama ada dari segi keupayaan tenaga pengajar, pentadbir dan pelajar. Kualiti pendidikan dalam aspek pengajaran, pembelajaran, kokurikulum dan kemudahan akan kita tekankan supaya dapat mencapai sasaran kecemerlangan dalam pendidikan,” katanya.

Muhyiddin berkata demikian pada sidang akhbar selepas menyampaikan amanat sulung sebagai Menteri Pelajaran sempena perhimpunan bulanan kementerian itu di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), di sini, semalam.

Hadir sama Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi; Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran, Tan Sri Dr Zulkarnain Awang; dan Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd Dom.

Ditanya sama ada Kementerian akan mewujudkan sukatan pelajaran berkaitan Konsep Satu Malaysia, beliau berkata, kerajaan tidak berhasrat berbuat demikian kerana sukatan dan pendekatan sedia ada sudah memberi penekanan mengenai kegiatan sosial di sekolah termasuk sukan dan riadah selain pengajaran formal.

“Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sudah mengumumkan Jawatankuasa Khas Kabinet pembangunan sumber manusia. Skop jawatankuasa khas ini akan dirangka Ketua Setiausaha Negara yang memberi tumpuan kepada keperluan meningkatkan mutu pendidikan,” katanya.

Sebarang perubahan dalam kajian semula kandungan buku teks Sejarah hanya boleh dibuat berdasarkan fakta dan kebenaran kerana sejarah tidak boleh diubah sesuka hati, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Muhyiddin diminta mengulas kenyataan Timbalannya, Datuk Dr Wee Ka Siong sebelum ini yang mencadangkan buku sejarah sekolah dikaji semula oleh jawatankuasa dianggotai pakar semua kaum bagi memastikan kandungannya tidak menyinggung perasaan sama ada orang Melayu, Cina atau India serta salah faham.

Tinggalkan Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: