‘Kemahiran tambahan pertingkat keyakinan pelajar’

Mei 5, 2009 at 5:58 am | Dikirim dalam Uncategorized | Tinggalkan komen

‘Kemahiran tambahan pertingkat keyakinan pelajar’
Oleh Norliza Abdullah

“KESUNGGUHAN, ketekunan serta komitmen berterusan adalah usaha awal dalam mencapai kejayaan,” kata Pengarah Lembaga Tabung Haji (Tabung Haji) Selangor, Md Ridza Md Zain.

Beliau berkata, menjadi tanggungjawab semua pihak terutama ibu bapa, guru dan warga korporat menyuntik semangat generasi muda terus berusaha dalam pelajaran yang menjadi tunggak kejayaan.

Katanya, murid adalah golongan yang mudah dibentuk minda dan pemikiran mereka untuk belajar bersungguh-sungguh.

 

“Pemerhatian kami mendapati, golongan ini perlu dibimbing dan dididik di peringkat awal bagi membolehkan mereka terus bersemangat mencapai kejayaan.

“Motivasi serta sokongan moral diperlukan kerana semangat serta kesungguhan mereka memerlukan perhatian dari semasa ke semasa,” katanya berucap pada Seminar Skor A UPSR anjuran Kelab TaHa, Tabung Haji di Institut Latihan Perindustrian (ILP), Banting, Selangor, baru-baru ini.

Hadir sama, Pengurus Tabung Haji Banting, Shamsudin Ahmad dan Penolong Pengarang Pendidikan, Berita Harian, Mohamad Muda.

Beliau berkata, selain memperkasa pencapaian akademik, pelajar perlu memberi perhatian kemahiran tambahan antaranya berkomunikasi secara berkesan dengan menguasai bahasa Inggeris yang menjadi pengantara antarabangsa.

Kemahiran itu katanya, memberi peluang pelajar meningkatkan keyakinan mereka untuk terus cemerlang dalam kerjaya disertai.

Seramai 270 ahli Kelab TaHa menyertai program sehari anjuran bersama akhbar sisipan Didik terbitan Berita Harian bertujuan mendedahkan mereka teknik menjawab soalan peperiksaan membabitkan mata pelajaran Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik.

Tinggalkan Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: