Pastikan programdilakukan berterusan

Mei 4, 2009 at 1:02 pm | Dikirim dalam Uncategorized | Tinggalkan komen

KOTA KINABALU 3 Mei – Sekolah yang terpilih menyertai Kempen Generasi Hijau diminta memastikan program berkenaan dilakukan secara berterusan.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Masidi Manjun berkata, kesinambungan program berkenaan amat penting bagi memastikan ia mencapai matlamat yang ditetapkan.

“Saya difahamkan seramai 26 pelajar akan dilatih dalam kumpulan pertama ini dan semua pelajar itu akan melatih pula kumpulan seterusnya pada tahun hadapan dan begitulah pada tahun berikutnya.

“Adalah menjadi harapan saya agar program ini akan diteruskan oleh pihak sekolah dan para pelajar seterusnya akan melatih pelajar lain dengan kemahiran yang diperoleh dalam skim latihan ini,” katanya.

Beliau berucap pada majlis pelancaran Kempen Generasi Hijau di Sekolah Menengah Kebangsaan Kolombong, Inanam dekat sini baru-baru ini.

Menurut Masidi, penekanan kepada pertanian organik bukan sahaja membantu dalam menjaga alam sekitar malah mampu memberi persediaan sekiranya berlaku krisis makanan.

“Diramalkan krisis kekurangan makanan dunia akan bertambah buruk dan bagi mengelakkan krisis ini berterusan kita harus mampu menghasilkan sumber makanan organik yang berkualiti terutamanya sayur-sayuran, baik secara individu atau berkelompok,” katanya.

Sementara itu, katanya, semua pihak harus bekerjasama dan memainkan peranan dalam usaha menyelamatkan bumi daripada kesan pemanasan global.

Tinggalkan Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: